El Tot Badalona (Revista local)

Entrevista (2011)

Entrevista a Xavi Forné, músic i dissenyador
per Gina de Tera
Entrevista a Xavi Forné, músic i dissenyador

“El cartell serigrafiat és un obra de col•leccionista
En Xavi Forné té 30 anys és músic i dissenyador i ha aconseguit compaginar les seves dues passions. Els seus dissenys de pòsters de concerts són autèntiques joies del disseny que ens retornen al món del cartellisme, que avui en dia, sembla haver desaparegut. És un jove amb mil projectes entre mans, des dels seus estudis de disseny fins a Carontte, el seu grup de música.

Tens dos estudis Doh Graphics i Error!Design, quines diferències hi ha?

Error!Design neix de la necessitat de posar nom a totes aquelles feines gràfiques dirigides al sector musical: pòsters de concerts, dissenys de discos, etc, sempre he tingut especial motivació per l’entorn musical. Així que vaig separar les feines més comercials (Doh Graphics) de les musicals (Error!Design).

Com a músic i com a dissenyador… no podies treballar a cap altre lloc que no fos una discogràfica!

Treballo a BCore des de l’Abril de 2010, fent tasques de disseny, ja sigui per portades dels discs o coses més internes com Newsletters, blogs, webs, etc. Ara, a part de mantenir aquestes tasques, sóc l’encarregat de la botiga que hem obert recentment al c/ Montmany 25 del barri de Gràcia.

Quins treballs destacaries com a més importants?
Doncs no sabria dir-te… Si n’he de triar alguns et diria que el pòster del concert de Rocky Votolato o els 2 pòsters per la banda The Get Up Kids són músics que m’agraden des de fa molt temps i poder fer un cartell pels seus concerts m’omple moltíssim. També destacaria la col•laboració amb Amnistia Internacional realitzant el cartell del seu 50è aniversari.

Quin moment viu el cartellisme?
Sembla que comenci a cobrar importància en el nostre país, però des de fa ben poc les persones que s’havien d’interessar no ho feien i molts segueixen sense fer-ho. Parlo de promotores o agències de concerts, discogràfiques o les mateixes bandes. Fora d’aquí, als EEUU per exemple, hi ha un moviment gegant que gira entorn dels pòsters de concerts. Hi ha molts artistes i estudis que poden viure exclusivament d’això. Per un costat fan el disseny i per l’altre el procés de serigrafia manual, convertint així cada cartell en una obra de col•leccionisme d’art modern, ja que es fan tirades molt petites i numerades.
Això mateix ho estic implantant al nostre país, mitjançant el projecte The Poster Collective (www.thepostercollective.org). Una web/col•lectiu on es reuneixen artistes/dissenyadors/il•lustradores que fan cartells de concerts a Espanya i els penjen a la web. Posteriorment muntem exposicions o formem part de festivals com Primavera Sound, o fires, etc.

Pel carrer veus cartells que valen la pena o… costa?
D’ençà uns anys fins ara que m’hi fixo molt més i la veritat és que es nota que hi ha més preocupació i dedicació pel tema. Hi ha més cartells on la creativitat és la part important i després la informació i contingut. Però hi ha de tot… no en parlem del cartellisme de discoteques, per exemple…

Ara internet ocupa el lloc del carrer?
Sembla ser que sí. Suposo que forma part de l’evolució de la comunicació, ja que ara tot ho trobes a internet. El Facebook s’ha convertit en l’eina més important i efectiva per moure concerts. En primer lloc perquè hi pots trobar molta més informació que no pas en un cartell, i sobretot perquè hi pots interactuar, preguntar i comprar les entrades. Suposo que és bo, tot i que veure els cartells vestint la ciutat també és bonic i estaria bé no perdre la costum.

Tens una botiga online… ara que torna el consum de vinils… passa el mateix amb els posters?

Sí que és cert que ha tornat el boom dels vinils. O això, o és que al treballar en una botiga de discos, m’hi fixo molt més que abans. A més, el grafisme en un vinil crida molt més l’atenció que no pas en un cd. Amb els pòsters no és que passi el mateix. Si t’apassiona la música tens un pòster penjat d’algun concert o d’algun grup. El que sí s’està posant de moda es la compra de pòsters serigrafiats.

A banda de Error-Design també tens Error! Lo-Fi Recordings, un petit segell discogràfic que després d’uns anys aturat tornes a engegar… de qué es tracta?
Error! Lo-fi va ser una espècie de projecte paral•lel a una discogràfica de hardcore/punk que vaig tenir (Error! Records), per donar a conèixer estils de música més experimentals. En un principi era l’excusa per mostrar els meus projectes en solitari (Frägil i Lágrima), però veient l’acceptació va anar creixent poc a poc amb bandes com Anímic, Pequeña Fiera, Green means Love, u_mä, etc. La idea era i segueix sent, l’edició de discos de manera digital (mp3) i de descàrrega gratuïta. www.error-lofi.com

Per què crees una discogràfica?
Bàsicament per donar a conèixer aquells projectes musicals que descobreixo i necessiten una petita empenta per obrir-se camí. Error! Lo Fi s’encarrega de moure unes bandes musicals per tal de que acabin trobant un segell més gran.

Xavi… Tens temps per més coses?
Aquesta comença a ser una pregunta bastant habitual… La veritat és que no gaire més, tot i que tinc alguns projectes musicals en ment, que ja acabaran per ocupar-me el que em queda lliure. Diuen que només es viu una vegada… doncs ja tindré temps per descansar, d’aquí uns anys ;)